Rencana

Rencana Cover Img
14 Okt, 2023
Suntikan Belanjawan 2024 Bakal Rancakkan Industri Pelancongan

Belanjawan MADANI 2024 menyaksikan Kerajaan memberikan fokus sewajarnya dalam mencergas semula aktiviti dan memperkasa potensi industri pelancongan, selaras dengan kepentingan industri ini dalam menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, menyedia peluang pekerjaan dan menjana pendapatan negara.

Perkara tersebut disentuh YAB Menteri Kewangan ketika membentangkan Belanjawan MADANI 2024 di Dewan Rakyat pada 13 Oktober 2023. YAB Menteri Kewangan berkata bahawa bagi merancakkan lagi promosi dan aktiviti pelancongan negara, Kerajaan bersetuju untuk menyediakan peruntukan sebanyak RM350 juta agar negara kembali sebagai destinasi pelancongan pilihan utama dunia. Peruntukan ini antara lainnya bertujuan membiayai:

 1. Penganjuran Kempen Melawat Malaysia 2026;

 2. Kerjasama dengan industri dalam aktiviti promosi dan penganjuran acara pelancongan dalam dan luar negara;

 3. Bantuan kepada lebih 200 penggiat kebudayaan dalam menganjurkan aktiviti seni dan budaya;

 4. Geran padanan penerbangan carter dalam meningkatkan kemudah sampaian penerbangan antarabangsa ke Malaysia; dan

 5. Dana kepada Pusat Pelancongan Islam (ITC) untuk membangunkan industri pelancongan mesra muslim di Malaysia.

   

Bagi memastikan pelancongan negara kekal lestari, aspek pemeliharaan dan pemuliharaan kawasan, bangunan dan tapak warisan tumpuan pelancong akan terus diberikan perhatian sewajarnya  termasuk dalam aspek keindahan, keselamatan dan kebersihan. Maka, peruntukan sebanyak RM120 juta turut disediakan bagi tujuan berikut: 

 1. Menyelenggara dan memulihara lokasi tarikan pelancongan seperti Tasik Timah Tasoh di Perlis, Kenong Rimba Park di Pahang, dan Pantai Teluk Kemang di Negeri Sembilan dengan kerjasama Kerajaan Negeri;

 2. Memelihara dan memulihara bangunan dan tapak warisan yang berpotensi diiktiraf oleh UNESCO antaranya di Gua Niah, Sarawak; Lembah Bujang, Kedah dan Royal Belum, Perak; dan

 3. Mengangkat dan memulihara nilai Kuala Lumpur sebagai bandar raya kreatif dan budaya melalui program oleh Think City.

   

Kerajaan juga komited untuk menaiktaraf lapangan terbang sedia ada bagi meningkatkan keupayaan operasi bagi memenuhi peningkatan kemasukan pelabur, peniaga dan pelancong. Sejumlah RM47 juta akan disediakan bagi menambah baik fasiliti penumpang di terminal Lapangan Terbang Tioman dan memanjangkan landasan sedia ada.

Kemasukan pelancong asing akan turut dipermudahkan lagi. Dalam hubungan ini, Kerajaan akan menambah baik kemudahan Visa-On-Arrival, pas lawatan sosial dan tawaran Multiple Entry Visa bagi menggalakkan kemasukan pelancong dan pelabur terutamanya dari negara India dan China selain melonggarkan syarat-syarat sedia ada bagi permohonan Malaysia My Second Home (MM2H).

Bagi memastikan rangka kerja rapi dan perancangan awal dapat dilaksanakan,YAB Menteri Kewangan turut mengumumkan tahun 2026 sebagai Tahun Melawat Malaysia dengan menyasarkan ketibaan seramai 26.1 juta pelancong asing dan anggaran perbelanjaan domestik sebanyak 97.6 bilion ringgit.

Ketahui dengan lebih lanjut pelbagai inisiatif lain berkaitan industri pelancongan di bawah Belanjawan MADANI 2024 dengan melayari Portal Manfaat.